Status
Thanks for passing by x
Aℓia Nzra
Tutorial Here
Disclaimer♠

 reader(s)
Assalamualaikum to muslims who's reading this and willing to visit my blog. I hope you'll like my tutobies and this blog .You may leave your footprints at my cbox. Do follow me and In Shaa Allah i'll follow you guys back! And pls put my link&name at the credit section if youve used my tutobies

Instagram
Tagboard♠

URL blog not email.
Dont be a faker pls.
No harsh words here okay?
Calendar♠

<

Followers♠

Tanda seseorang itu sdg berbohong
Assalamualaikum 
4 May 2013Hai. Dalam 3 hari ni ada je post baru yang Lia buat kan? Haa, tiba tiba SEMANGAT balik nak berblogging :) Okay hari ni Lia nk share tanda tanda seseorang tu sedang menipu. Sebenarnya, Lia dengan kawan kawan ada nak menyiasat satu perkara ni. Kitorang kena sabotaj. Actually, MEJA kitorang kat sekolah tu kena sabotaj. Sabar je lah kan *muke redho* Okay jadi Lia dgn kawan kawan dan tahu siapa buat. Siap ada saksi lagi, tapi untuk memastikan lagi, kitorang kena "temu ramah" *cewah* seseorang. Kitorang takut dia menipu jadi Lia pun tanya Encik Google tanda tanda seseorang sedang menipu.

Jadi Lia ambik kesempatan ni nak share dengan korang. Tak salah pun kan? Sharing is caring. Ihiks.


1) Kerap Menyentuh Hidung
Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ianya membesar. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan pinocchio. Jadi, apabila orang yang bercakap dengan anda kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang disembunyikannya. Tapi jangan salah sangka pula pada orang yang sememamangnya sakit resdung!

2) Menutup mulut

Ada sesetengah orang tidak perasan meletakkan tangan di atas mulut mereka ketika sedang berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.

3) Gagap

Biasanya seseorang yang selalunya bercakap lancar tiba-tiba gagap merupakan tanda-tanda dia sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut sedang berbohong. Jadi, jika anda bertanya soalan dalam keadaan tanpa tekanan pada seseorang dan dia gagap untuk menjawabnya, maka anda tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.


4) Pergerakan mata

Orang yang sedang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Oleh itu,sekiranya kerlipan matanya kurang dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya tanpa sebab, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.

5) Melengah-lengahkan jawapan

Biasanya orang yang sedang berbohong berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berbohong.

6) Resah

Orang yang berbohong biasanya tidak duduk diam. Asyik mahu mengubah-ubah postur badannya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong.


7) Iris Mengecil

Tahu tak iris tu apa? Iris tu benda kecil warna hitam yang ada di tengah tengah mata hitam manusia. Kalau anda nak tahu, orang yang sedang menipu irisnya akan mengecil kerana dia memaksa mata dia untuk pandang tepat ke arah kita. Orang yg menipu dia takboleh buat eye contact. Percayalah.Kesimpulannya, sekiranya kita ingin mengesan sama ada seseorang itu berbohong, kita perlu sentiasa memerhatikan air muka dan gerak badannya dengan teliti. Body language sudah boleh menunjukkan sama ada dirinya berbohong atau tidak. Sebarang perubahan dari keadaan normal mungkin merupakan tanda orang tersebut berbohong.